VIDEO. A opta zi de proteste față de proiectul Roșia Montană în București. 10.000 de oameni, în marș prin centrul Capitalei. GALERIE FOTO.UPDATE

Publicat: 09/09/2013, 09:26
Actualizat: 06/07/2016, 17:10

Protestele față de proiectul Roșia Montană au continuat duminică în București, unde 10.000 de oameni au ieșit în stradă. Jandarmii prezenți la fața locului au spus că au fost în jur de 10.000 de oameni la marșul pentru Roșia Montană, deși Jandarmeria a refuzat să dea o cifră oficială a numărului de participanți. Locul de întâlnire a fost tot Piața Universității, după care oamenii au pornit în marș prin tot centrul Capitalei, pe bd. Magheru spre Guvern, Piața Obor, Calea Moșilor, Piața Universității.

Proteste au fost și în marile orașe din țară, la Cluj ieșind în stradă, potrivit Mediafax, peste 6.000 de persoane. Și la Iași, peste 700 de protestatari au blocat traficul în oraș.

UPDATE 01:30 În jurul orei 01.30 traficul în centrul Capitalei a fost deblocat complet.

UPDATE 00:30 Circulația rutieră a fost redeschisă pe un fir între Bd. Regina Elisabeta și Bd Carol și între Bd. I.C. Bratianu și Bd. N. Bălcescu.Mare parte dintre protestatari au plecat din centrul Capitalei.

UPDATE 00:00 Protestatarii s-au așezat pe șosea și au început să scrie pe asfalt „Salvați Roșia Montană”. Cei cu instrumente muzicale s-au așezat în mijloc și au început să cânte. Protestatarii au spus că stau până dimineață.

UPDATE 23:25 Participanții la protestul din Capitală față de proiectul minier de la Roșia Montană, al căror număr era de 10.000, după estimările neoficiale ale jandarmilor prezenți la fața locului, au blocat circulația în centrul orașului, la Universitate. Blocarea rondului de la Universitate a avut loc din cauză că în dreptul statuilor era un concert de hip-hop.

UPDATE 22:30. După aproximativ 10 kilometri de mers pe jos pe traseul Piața Victoriei- Bd Iancu de Hunedoara- Bd Stefan Cel Mare- Piața Obor – Calea Moșilor -Universitate protestatarii ajung spre universitate. Tramvaiele de pe Bd Șstefan cel Mare au circulat cu dificultate. Unul dintre șefii jandamilor care aveau grijă de protestatari au spus că din estimările lor au fost în jur de 10.000 de oameni pe traseul de 10 kilometri dintre Piața victoriei- Piața Obor -Calea Moșilor- Universitate.

UPDATE 21:46 Peste 700 de persoane care participă în Iași, la protestul față de proiectul de la Roșia Montană, au blocat traficul rutier în zona Copou, manifestanții așezându-se pe carosabil și scandând „Nu cedăm, nu capitulăm” și „Nu corporația face legislația”.

Mediafax Foto// Diana Zaharia

UPDATE 21:30 Peste 6.000 de persoane au participat la Cluj-Napoca, la protestul față de proiectul minier de la Roșia Montană. Manifestanții au plecat în marș din Piața Unirii spre sediul Prefecturii, blocând traficul în centrul orașului.

UPDATE 20:59 Protestarii din București se îndreaptă în marș spre Piața Obor. După ce au ajuns în Piața Victoriei, protestatarii s-au oprit câteva minute și au spus că merg spre Bd. Iancu de Hunedoara. Numai că o parte dintre ei au mers în fața Guvernului, iar ceilalți i-au urmat. După un sfert de oră ei și-au reluat traseul stabilit inițial și s-au îndreptat spre Piața Obor. La fiecare intersecție se opreau și strigau „haideți cu noi!”

UPDATE 20:10 Manifestanții au ajuns în marș în Piața Victoriei și se îndreaptă spre Calea Dorobanți.

UPDATE 19.15 Protestatarii au plecat în marș prin centrul Capitalei. Din estimarile jandarmilor sunt peste 5.000 de oameni.

UPDATE 19.00 Protestele față de proiectul Roșia Montană continuă duminică în București, manifestanții blocând traficul pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, din centrul Capitalei. La manifestație participă aproape 2.000 de persoane care se pregătesc să pornească în marș către Piața Romană.

Proteste în toată țara, duminică, față de proiectul Roșia Montană. Pe lângă București, unde protestatarii se întâlnesc la Piața Universității, oamenii au mai ieșit în stradă la Cluj, Timișoara, Iași, Ploiești, Bistrița, Craiova, Turda, Suceava, Sfântu Gheorghe, Oradea. De asemenea, au anunțat că se mobilizează și românii care trăiesc în mari capitale din Europa și din lume.

La București, marșul principal va începe la ora 19.00, după cum arată programul postat pe Facebook.

Totodată, pe aceeași pagină de Facebook sunt enunțate și obiectivele protestatarilor:
– să îi determine pe parlamentari să îi vadă și să voteze cu împotriva legii privind exploatarea de la Roșia Montana.
– anularea contractului dintre Guvern și RMGC;
– interzicerea mineritului pe baza de cianuri în Roșia Montană.
– includerea Roșiei Montane în patrimoniul Unesco.

Duminică este a opta zi de protest față de proiectul Roșia Montană în Capitală. Sâmbătă seară, protestatarii au ocupat Calea Dorobanților și dreptul Televiziunii Române, fiind nemulțumiți că televiziunea publică nu prezintă protestele lor.

Săptămâna trecută protestatarii au blocat zilnic în Capitală Bd. Nicolae Bălcescu, Bd. Regina Elisabeta, str. Academiei sau Calea Victoriei.

Protestele au început duminică, 1 septembrie, la fântâna de la Universitate, încheindu-se după zece ore, luni dimineață, în jurul orei 2.30. Câteva sute de manifestanți au mers în marș spre Guvern, cerând stoparea proiectului minier de la Roșia Montană.

Protestatarii sunt nemulțumiți de faptul că Guvernul a aprobat proiectul de lege privind exploatarea de la Roșia Montană, proiect care a primit aviz negativ de la Ministerul Justiției și care a fost totuși trimis în Parlament.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Care sunt țările afectate
Meteorologii EaseWeather anunță o lună decembrie cum n-a mai fost, în București. Câte zile ninge
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Cele mai mari gafe făcute de prezidențiabili la dezbaterea Digi24. Unde au „comis-o” Lasconi, Geoană,...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
Acești pensionari români vor primi pensii mărite la 6.720 lei, începând cu 1 ianuarie 2025
Cine este câştigătorul marelui premiu de la Loto 6 din 49. Norocosul şi-a ridicat premiul...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Când intră alocațiile pe card în luna decembrie 2024: Suma de bani pe care copiii...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Sprijinul Ungariei pentru Rusia atrage critici dure din partea Poloniei
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Mihai Găinușă a rămas șomer. Ce mai poate să facă
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Cum s-a produs accidentul care i-a curmat viața balerinului Vladimir Shklyarov: „Este imposibil de înțeles”
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Ce au descoperit cercetătorii după ce i-au învățat pe șobolani să conducă?